Hoe start ik een podcast voor mijn bedrijf

Hoe start ik een podcast voor mijn bedrijf?

Podcast starten voor je bedrijf? In dit blog krijg je tips, een strategie en worden veelgestelde pocast beantwoord.

Wat is een podcast

Een podcast is een audio uitzending die jij kan delen op verschillende platformen. Jij maakt bijvoorbeeld een podcast over de hondenvacht van een poedel en die kan jij delen met jouw doelgroep/volgers. Zo komen zij meer te weten over het onderwerp en kan jij waardevolle informatie geven door een audio uitzending (podcast). Een podcast is heel erg handig als jij goed kunt spreken. Begin nou niet een podcast om een podcast te starten, maar begin er wel aan als jij veel verstand hebt over een onderwerp en dus ook echt waarde kunt bieden aan de luisteraar. In verloop van tijd creëer je autoriteit in je niche.

Een podcast zou je kunnen zien als je eigen radio show op bijvoorbeeld YouTube, iTunes of soundcloud.

Hoe start ik een podcast voor mijn bedrijf

Podcast starten in jouw niche: Hoe start ik een podcast voor mijn bedrijf?

Een podcast is een goed idee als jij goed kunt praten over een onderwerp (niche). Iemand die veel weet over hoe je moet afvallen kan de luisteraar echt waarde bieden in de niche afvallen/fitness. Een podcast is een van de vele mogelijkheden die jij als ondernemer hebt om te werken aan je contentmarketing. Pak je podcast dan ook goed aan en maak een lijstje met 20 onderwerpen waar jij goed over kunt praten. Tip: bedenk welke waarde jij wilt bieden aan de luisteraar en hou dat goed in gedachten bij het maken van je podcast.

In deze blog wil ik jou tips geven hoe je een podcast kunt starten voor jouw bedrijf. Ik probeer jouw gratis waardevolle content te bieden met als doel dat jij je aanmeld voor mijn nieuwsbrief en vaker mijn blogs komt bezoeken. Ik heb dus een marketingblog voor ondernemers. Jij kan een podcast hebben over afvallen, poedels of make-up. Jij geeft de luisteraar waarde en hoopt dat iets gratis terug voor te krijgen. Zo bouw je op langer termijn een goede band met elkaar op en willen zij wel jouw dienst of product gebruiken.

Podcast opnemen: Hoe kan ik het best een podcast opnemen?

Een podcast kan je op verschillende manieren opnemen, maar onthoud goed het gaat om de kwaliteit van de content en het geluid. Al heb je de beste microfoon, maar de waarde die jij bied is niet heel goed dan heb je niks aan die microfoon. Ook is dat als jij goede informatie biedt, maar de audio kraakt heel erg dan haken mensen ook eerder af.

Je kan de podcast opnemen met je telefoon, microfoon of camera. Je telefoon heeft meestal een redelijke kwaliteit microfoon. Als jouw telefoon dat niet heeft kan je een microfoon aanschaffen die je kunt koppelen met je telefoon. Uiteraard zou je ook een microfoon kunnen koppelen aan je laptop of computer. Zo kan je ook makkelijker meerdere microfoons gebruiken als je met meerdere mensen in een podcast zit. uiteraard kan je ook een camera gebruiken voor jouw podcast. Zo kan je de podcast ook delen als een video op bijvoorbeeld YouTube.

Ik heb al eerder een review over de Canon Eos M50 geschreven en ik raad je ook echt aan om die te lezen. Het is de ideale camera voor ondernemers die foto’s en video’s willen maken voor hun bedrijf. Verder in deze blog geef ik jou tips hoe je content kan maken van je podcast en het beeld van je video-opname kan je dan o.a. gebruiken voor jouw social mediakanalen.

Tips voor het starten van een podcast

Podcast bewerken: Hoe bewerk ik PROFESSIONEEL een podcast?

Audicity is een gratis software programma waarin jij je podcast kunt opnemen en bewerken. Deze software is alleen om audio mee te bewerken en om op te nemen. Als jij graag je video wilt bewerken dan raad ik je de software Davinci resolve aan. Over beide software zijn goede reviews over te lezen.

Ook kan je de app Anchor gebruiken om je podcast op te nemen en te bewerken via je telefoon. Vergeet alleen niet om je telefoon op te laden die dag. Mijn tip neem een powerbank of je oplader mee.

Uiteraard kun jezelf ook onderzoek doen welke software het beste bij jou past. Ik zelf vind namelijk Première pro voor videobewerking erg fijn, alleen zijn de eerste 30 dagen gratis en daarna moet je ervoor betalen. Het is naar mijn mening wel elke euro waard.

Als je via je ipad, iphone of mac werkt dan kun je voor videobewerking ook uiteraard iMovie gebruiken. Ook zijn er meerdere apps voor ipad/iphone videobewerking. Dan vind ik zelf Luma Fusion erg fijn, maar iMovie moet voldoende zijn voor jouw podcast. Zoals je begrijpt heb je meer dan genoeg keuze om je podcast te bewerken. Probeer de manier te vinden die voor jou het beste werkt.

Tips voor beginners: Maak alleen de podcast in audio en zet een tumbnail (foto) op de verschillende paltformen zodat je ze daar ook kunt delen met jouw volgers. Zo hoef je niet hele videobestanden te bewerken en dat scheelt je ook veel tijd. Weeg het met elkaar af en maak dan een duidelijke keuze. Ook zou je een stagiair kunnen aannemen die jou kunt helpen met het maken van een podcast. Als je echt een podcast wilt starten dan moet je dat zeker lukken. Alleen jij bepaald of het een succes wordt.

Podcast online delen: Hoe deel ik mijn podcast?

Je podcast kun je delen op YouTube, Itunes, Souncloud, social media en plaatsen op je website. De keuze is reuze en jij kan zelf kiezen welk(e) platform(en) jij je podcast op wilt delen.

Hoe bewerk ik een podcast professioneel

Content maken van jouw podcast: Hoe krijg je nog meer uit jouw podcast?

Hoe je een podcast start voor jouw bedrijf heb je nu geleerd, maar hoe krijg je luisteraars naar je podcast? In de volgende lijst geef ik jou tips hoe je dat kunt doen:

  • Als je een gast hebt op je podcast kun je hun vragen of zij jouw podcast willen delen met hun volgers
  • Je kunt een blog maken van je podcast
  • Deel fragmenten op je social media (Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok)

Uiteraard kun je nog veel meer doen om je podcast te promoten onder jouw huidige volgers. Je kunt een quote, cartoon of een foto plaatsen. Je kunt je podcast filmen en uploaden op YouTube en/of je website.

Product aanraders om je podcast zo professioneel mogelijk te maken

Camera’s

  • De camera die je wilt gebruiken kan ook je eigen smartphone zijn, maar de camera’s hieronder hebben een betere kwaliteit en kun je ook voor video- en fotografie gebruiken en gaan jaren mee. Beide hebben goede reviews en bieden beide ook 4k filmen aan. Zo ben je ook gelijk future-proof.
  • De beste camera tot 600 euro met lens: Canon Eos M50
  • De beste camera tot 1000 euro met lens: Sony Alpha A6400

Microfoons

Video software

Je weet nu hoe je een podcast moet starten voor jouw bedrijf. Ga aan de slag met jouw podcast en vergeet niet dat waardevolle content de focus moet zijn. De kwaliteit van je content moet op nummer één staan, maar vergeet niet dat de audio en beeld ook kwalitatief moeten zijn. Zo is het ook fijner om naar te luisteren en te kijken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *