Podcast maken

Podcast maken? Gebruik deze 12 tips voor succes

Een podcast maken. Jan en alleman willen allemaal weten: hoe maak je een podcast? Want iedereen doet het tegenwoordig. Het is gewoon erg trendy. Jij en onze redactie luisteren zelf ook verschillende podcast-series via onze smartphone. Gewoon luisteren terwijl je aan het reizen, sporten, wandelen of schoonmaken bent. Ideaal toch?

UIteraard is een podcast luisteren leuk, maar een podcast maken is nog veel leuker. Daarom vind je in dit artikel alles over het maken van een podcast. 

Van het uitdenken van een concept tot het distribueren van je podcast. Ben je er klaar voor? Ja? Laten we dan maar gauw beginnen!

Het begint met een goed idee

Beetje voor de hand liggend, maar we raden je aan om er eerst goed over na te denken. Over welk onderwerp wil jij graag een podcast maken, met welke gasten kan je in gesprek en wie wil je bereiken met je podcast?

Als je een podcast wilt maken zijn dit de eerste drie vragen die je moet beantwoorden. Moeten is misschien een groot woord, maar als je tegen iedereen praat, bereik je niemand. Het is dus belangrijk dat je podcast een bepaald thema heeft zoals fitness, ondernemen of bijvoorbeeld vliegtuigen. 

Weet je over welk onderwerp je wilt praten? Dan kan je verder lezen. Weet je het nog niet? Denkt er dan nog even over na. Weet je het nog steeds niet na 10 minuten? Dan raden we je aan om door te lezen, want de beste ideeën komen pas vaak als je er niet actief over nadenkt of zijn wij de enige? Nee toch 😉

podcast laten maken

Zelf een podcast maken of laten maken?

Je hebt waarschijnlijk al een goed idee of je bent nog even aan het brainstormen met jezelf of samen met je team. Maar ga je zelf een podcast maken of ga je hem laten maken? 

Met laten maken bedoelen we mensen inhuren die al goede apparatuur hebben zoals microfoons, verzinnen van onderwerpen, bewerken van de podcast, maar die je ook kunnen helpen met het delen van je podcast via alle mogelijke kanalen zoals Google podcast, Spotify en iTunes. 

Het is eigenlijk best simpel om deze vraag te beantwoorden als je geen budget hebt, want dan moet je het toch echt zelf of samen met je team een podcast maken. 

Heb je wel budget dan kan je het deels uitbesteden aan een podcast bedrijf. Maar als je het kan verantwoorden en leuk vindt om het zelf te doen, raden we je dit zeker aan. 

Zo leer je hoe alles werkt en als je het toch wilt uitbesteden of iemand hiervoor inhuurt kan je er over mee praten. Als jij het je tijd niet waard vind omdat je druk bent met je bedrijf kan je je podcast ook laten maken door een bedrijf. Jij doet simpelweg het gesprek en de rest wordt voor je geregeld. 

Hoe maak je een podcast?

Eigen podcast maken

In het vorige kopje hebben we het voornamelijk tegen ondernemers, maar je hoeft natuurlijk niet een ondernemer te zijn om een eigen podcast te maken. Jij als werknemer kan natuurlijk ook gewoon over je passie praten. Hoe gek je passie ook is. 

Wist je dat je een podcast kan maken met je telefoon? Je hoeft dus niet gelijk honderden euro’s uit te geven om een eigen podcast te maken. Maar één ding is zeker. Het gaat je wel wat uurtjes kosten. Van het vinden van een gast, de podcast opnemen, bewerken, uploaden tot het distribueren van de podcast via social media. 

Maar gelukkig geven we je 12 tips waarmee je het proces eenvoudiger voor je kan maken. Waarschijnlijk ben je in het begin nog niet zo snel, maar na elke podcast wordt je steeds iets beter in.

Onze tip: probeer elke keer je podcast 1% beter te maken. 

12 tips voor het maken van een goede podcast

Wij hebben je al een paar tips gegeven over het maken van een podcast. Maar nu gaan we je nog meer tips geven. Van het onderwerp tot de marketing van je podcast. Hier komen de tips!

Tip 1: Kies een niche

Wij hebben het in het begin van dit artikel al over gehad. Het kiezen van een niche is belangrijk als je net begint, omdat mensen dan weten waarover je podcast gaat. Als je over 5+ onderwerpen gaat podcasten krijg je niet een goede following omdat het ‘’all over the place’’ is. 

Dus kies een niche en wanneer je duizenden luisteraars hebt, kan je het onderwerp iets breder gaan maken. 

Tip 2: : Lengte van je podcast afleveringen

Is er een ideale lengte voor een podcast aflevering? Ja en nee, omdat dit wordt bepaald door de vraag van je doelgroep. Hoe lang heeft je doelgroep de tijd om naar je te luisteren en hoe diepgaand is de podcast? 

12 tips voor het maken van een goede podcast

Het kan natuurlijk zijn dat je podcast gaat over het beantwoorden van één simpele vraag. Je podcast duurt dan niet zo lang wanneer je diep in een onderwerp duikt met je gesprekspartner. 

Vaak duurt een podcast tussen de 15 en 60 minuten, maar uiteraard heb je altijd langere of korte podcast afleveringen. 

Hoe langer een podcast duurt, hoe waardevoller je kan zijn, maar luisteren mensen je podcast dan wel af? 

Hier moet je dus wel opletten tijdens het maken van een podcast.

Tip 3: kies een goede locatie om je podcast te maken 

Een goede locatie uitkiezen is belangrijk voor de kwaliteit van de audio. Een studio is uiteraard ideaal, maar we begrijpen dat niet iedereen daar toegang tot heeft. Daarom adviseren we je om een ruimte te kiezen die weinig tot geen last heeft van echo. Een kleine kantoorruimte met meubilair of een auto zijn vaak twee goede keuzes. 

Alleen een podcast filmen in een auto is wel iets minder sexy als je niet rijdt. 

Tip 4: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is belangrijk als je een podcast wilt maken. Wij raden je aan om een lijstje te maken met vragen en/of sub-onderwerpen waar je het in de podcast over wilt hebben met je gesprekspartner.

Bereid je gesprekspartner ook goed voor, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan. Zo krijg je een goed gesprek en dat scheelt ook weer tijd tijdens het editen van de podcast. Het is dus een win-win situatie. 

Ook geef je de podcast een volgorde die logisch is voor de luisteraar, want die moet het gesprek of interview wel goed begrijpen, want anders klikken ze weg. En dat wil je juist voorkomen. 

Let op! Als je een script gebruik zorg er dan voor dat je niet gaat voorlezen. Door steekwoorden te gebruiken voorkom je dat je gaat voorlezen en houd je een ‘normaal’ gesprek met je gesprekspartner. 

Tip 5: Zet je apparatuur klaar (voor de volgende dag)

De avond voor een opname is ideaal om je apparatuur klaar te zetten en eventueel in te pakken als je ze moet meenemen naar een andere locatie. Vergeet geen apparatuur klaar te zetten  of batterijen op te laden als die je nodig hebt. Je kan een lijstje maken met de spullen die je nodig hebt. 

Wanneer je gaat opnemen is het belangrijk dat je alles klaar zet, je apparatuur test en aanpast als het nodig is. Achteraf je stem veel harder of zachter maken, zorgt vaak voor slechte audio. 

zelf podcast maken

Ga je de podcast opnemen met een camera? Zorg er dan voor dat de microfoons goed werken en dat je de audio en video makkelijk onder elkaar kan zetten in een bewerkingssoftware. Je kan dit doen door af te tellen en door een klap te geven. Dit maakt het gelijk zetten (syncen) van je audio en video eenvoudig. 

Tip 6: Gebruik een goede app of software

Wist je dat je een volledige podcast kan opnemen met een app? De beste app voor het opnemen van een podcast is Anchor. Over deze app en hoe je een podcast van a tot z kan maken, hebben we al eerder een artikel geschreven. 

Wil je dit artikel graag lezen? Lees dan het artikel: podcast maken met de gratis app Anchor.

Tip 7: Vergeet je intro en outro niet!

Vaak vergeten mensen hun intro en outro. Je kan dit voorkomen door de intro en outro in je script/to do lijstje te schrijven. De intro moet al een beetje weg geven waar je podcast over gaat. De outro kan je gebruiken door te zeggen wie je volgende gast is en over welk onderwerp de podcast zal zijn. 

Uiteraard kan je ze ook vragen om te abonneren op je YouTube kanaal, Google podcast account of je te gaan volgen via social media. Zo kan je een community/trouwe luisteraars krijgen. Want dat is één van de redenen dat je bent gaan podcasten toch?

Tip 8: Het bewerken/editten van je podcast

Wanneer je een podcast gaat maken weet je één ding zeker je gaat struikelen over je woorden en je maakt andere kleine foutjes. Deze foutjes kan je uit je podcast knippen door het te bewerken met een goede software zoals Audicity (alleen audio).

Heb je het ook gefilmd? Dan kan je de podcast ook bijwerken via iMovie (alleen voor Apple en gratis), premiere pro, davinci (gratis versie voor Apple en Windows) of Sony Vegas Pro. 

eigen podcast maken

Tip 9: Publiceer je podcast

Ja, dit kan best wel spannend zijn, maar wel belangrijk om luisteraars aan te trekken (knipoog). Voor het distribueren van je podcast kan je het uploaden op platformen als Google Podcast, iTunes, Spotify en Soundcloud. Heb je het ook opgenomen met een camera? Dan kan je het uiteraard ook uploaden op YouTube.  

Tip 10: Genereer luisteraars

Voor het genereren van luisteraars moet je het uiteraard delen op verschillende social media als Instagram, Facebook en LinkedIn. Uiteraard kan je het ook plaatsen op je website (insluiten als video of via een player) en het delen met je maillijst. 

Tip 11: Consistentie wordt beloont

Als je wilt dat je steeds meer luisteraars krijgt is het belangrijk om bijvoorbeeld elke maandag om 20:00 een podcast te publiceren. Net zoals je favoriete serie die op een specifieke dag van de week online komt, kan jij je luisteraars en volgers ook ‘trainen’ om de volgende podcast weer te luisteren. 

Tip 12: Vraag je gasten om het ook te delen

Heb je gasten die zelf ook actief zijn op social media? Dan kan je hun in je berichten taggen. Waarschijnlijk gaan zij het delen omdat ze ook tijd en energie hebben gestoken in het maken van de podcast. Op die manier kan je dus nóg harder groeien. 

Conclusie podcast maken

Zoals je hebt kunnen lezen is het belangrijk dat je verschillende stappen onderneemt om een succesvolle podcast te maken. Van het bedenken van het script tot het bewerken van de podcast aflevering, maar uiteraard ook met het genereren van luisteraars. 

Wil je meer leren over het maken van een podcast en wat je hiervoor nodig hebt? 

Vergelijkbare berichten