Podcast opnemen

Podcast opnemen? Let op deze 4 punten! | Lek Media

Wil je een podcast opnemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit blog item perfect voor jou! Wij leggen je uit hoe je het beste een podcast kan opnemen zonder een groot budget, op een professionele manier en wat ideaal is voor beginners. 

Ben je er klaar voor? Laten we dan beginnen met de 4 punten waarop je moet letten als je een podcast wilt opnemen.

Weet je alles over het onderwerp? 

Wij begrijpen dat je een podcast wilt maken, maar we vinden het wel belangrijk dat je verstand hebt van het onderwerp waar je podcast over gaat. Al ga je over cryptocurrencies praten en je hebt daar geen verstand van, dan is dit waarschijnlijk niet een goed onderwerp voor je podcast thema. 

Als je verstand hebt van aandelen, obligaties en etfs dan kan je uiteraard over deze onderwerpen in gesprek. Natuurlijk kan je dan ook een gast uitnodigen die alles op een simpele manier aan jou en de luisteraars over crypto en de blockchain uitlegt. Maar dit is dan niet hét thema van je podcast. 

Het is belangrijk dat je geloofwaardig bent en beschikt over enige kennis en ervaring. Om het even in marketingtermen te benoemen: een autoriteit in je niche zijn. Je hoeft niet de beste te zijn, maar kennis van zaken hebben, is wel belangrijk.  

podcast opnemen met een app

Wat voor apparatuur heb je nodig om een podcast op te nemen? 

Eigenlijk heb je alleen je stem en je smartphone nodig om een podcast op te nemen. Uiteraard kan je gelijk aan de slag met duur appartuur, maar in het begin adviseren we je om dit nog even links te laten liggen. 

Misschien vind je het helemaal niks en heb je straks een custom-made podcast studio die je nooit meer gaat gebruiken. Dus een smartphone en dictafoon of podcast app zijn meer dan voldoende. 

Wil je wel graag professioneel klinken? Dan kan je een microfoon kopen die je met je smartphone of laptop kan gebruiken. Online zijn er verschillende soorten podcast microfoons te koop die je kan gebruiken met je smartphone en/of met je laptop. 

Een andere optie is podcast apparatuur huren. Van een complete studio tot twee microfoons. De investering is kleiner dan wanneer je het gelijk koopt. Het is verstandiger om het eerst te huren als je niet zeker weet of je het leuk vindt. Denk je dat je het wel gelijk leuk vindt? Dan kan je uiteraard direct investeren in de hard- en software dat je nodig hebt. 

Podcast opnemen

Doe dit eerst als je een podcast gaat opnemen!

Je bent super enthousiast en een beetje zenuwachtig om je eerste podcast op te nemen. Dat begrijpen we goed omdat we zelf ook ervaring hebben in het maken van social media content en YouTube videos. 

Een goede voorbereiding is dan erg fijn. Schrijf alle vragen op en stuur ze op naar je gast. Jullie weten dan allebei wat de hoofdlijnen zijn van de podcast. 

Een klein script voor je intro, outro en een lijstje met vragen die je wilt stellen zijn ook fijn om naast je te houden tijdens de opname. Je komt dan professioneel over omdat je je goed voorbereid hebt. 

Luister maar nog eens goed naar jouw favoriete podcast serie. Lijken zij niet voorbereid? 

Let ook goed op irritante geluidjes zoals regen, wind, een tikkende klok of een airco die veel lawaai maakt. Dat zorgt voor slechte audio en dat wil je uiteraard voorkomen. 

podcast opnemen met goedkoop apparatuur

Check, check dubbel check

Je bent klaar om je podcast op te nemen! Controleer of alle microfoons en andere apparaten aan staan en zijn aangesloten aan je smartphone of je laptop. Vergeet niet om alles even te testen. 

Werkt alles? Pak dan je script/ to do lijstje voor je podcast en vergeet niet om weer op de startknop te klikken. 

Wil je nog meer tips?

Lees dan ook ons podcast maken blog. In dit blog item krijg je 12 tips voor het maken van een podcast. Wist je dat er meer komt kijken bij een podcast dan alleen je podcast opnemen? Van het idee tot het bewerken en distribueren van je podcast. Je leest het in het blog item!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *