ZAKELIJK VLOGGEN: COMPLETE GIDS OVER ZAKELIJK VLOGGEN VOOR ONDERNEMERS

Zakelijk vloggen: Complete gids over zakelijk vloggen voor ondernemers

Complete gids over zakelijk vloggen voor ondernemers. In deze gids over zakelijk vloggen leggen wij je alles uit. Van wat zakelijk vloggen is, hoe je het inzet, welke camera je moet kiezen en hoe je een video kunt bewerken en uploaden. Lees gauw verder!

Wat is een zakelijke vlog? 

Een zakelijke vlog zijn vlog video’s die zakelijke doeleinde hebben. De betekenis van vloggen is: ‘’internetdagboek oftewel een weblog met videobeelden. Je zou zakelijk vloggen als zakelijk bloggen kunnen zien, maar dan met video.

Natuurlijk is vloggen over je leven vandaag de dag overkill. Want wil jij graag weten wat, wanneer en waarom ik iets eet? Nee toch? Jij wilt graag een complete gids over zakelijk vloggen waarvan je iets leert om er beter in te worden. 

Dat moet jij dan ook doen met jouw zakelijk vlogs. Als jij iets zoekt op Google of YouTube wil je graag een oplossing voor jouw probleem of een antwoord op je vraag. In dit geval weet jij niet hoe je moet zakelijk vloggen en dit artikel is de oplossing.

Waarom moet ik een zakelijke vlog starten?

Als jij graag meer omzet, winst en klanten wilt via video is zakelijk vloggen een goed idee. Je kunt echt meer klanten krijgen met zakelijk video’s. Uiteraard moeten je video’s dan wel waardevol zijn voor de kijker van de video. Als je content waardevol is kun je een hoop bereiken. 

Waar moet een zakelijke vlog aan voldoen?

Wanneer je naar de wc gaat, wat je eet en waarom je even chillt is niet boeiend als je hele vlog daarover gaat. Natuurlijk mag je jouw persoonlijke leven met de kijker delen, maar het moet niet leidend zijn. Je vlog moet waardevol voor de kijker zijn. Zoals ik al eerder heb gezegd is het belangrijk dat je waarde levert aan de kijker.

Aan de volgende punten moet een zakelijke vlog voldoen:

 1. De vlog moet gericht zijn op je doelgroep
 2. Je moet waardevol zijn in je vlog
 3. Je moet consistent zijn met uploaden
 4. Vertel je huidige netwerken dat je een vlog online hebt staan (mensen van de doelgroep die je al kent)
 5. Herhaal de vorige vier stappen

Hoe zakelijk vloggen op Youtube?

Je weet dat je jouw zakelijke vlogs op YouTube wilt zetten. Waarom? Dat doet iedereen, dus jij wilt dat ook en dat is zeker geen slecht idee. YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld. Lees de het artikel gauw verder om erachter te komen wat je allemaal nodig hebt om te vloggen (ook voor YouTube). 

Wat heb ik nodig om zakelijk te vloggen?

 • Een goed vlog idee
 • Camera
 • Microfoon
 • Editing software
 • Laptop of computer
 • De vlogger zelf (knipoog)

De bovenstaande punten worden behandeld in de volgende koppen:

Alles over het bedenken van een zakelijke vlog idee: 

Zakelijke vlog ideeën worden vaak te moeilijk gemaakt. Je hebt eigenlijk 3 verschillende soorten zakelijke vlog ideeën.   

Beantwoord vragen van jouw doelgroep

Jij als ondernemer krijgt waarschijnlijk dagelijks allerlei verschillende vragen. De vragen die je vaak krijgt kun je een vlog aan toewijden. Zo kun je vragen beantwoorden en jouw kennis delen met de kijker van jouw video. 

Promoot je producten

Je kunt een zakelijke vlog maken over een nieuw product of dienst die je hebt. Je kunt het product promoten en extra informatie geven over het product. Mensen kunnen het product zien en tastbaarheid vinden mensen belangrijk. Ook kun je een vlog maken dat je naar een beurs gaat of dat je op de beurs bent. 1

Ook kun je het product tastbaarder maken door het product te gebruiken in de video. Zo kun je laten zien dat jij de beste grasmaaiers hebt van de Benelux bijvoorbeeld.

Stel je voor aan jouw doelgroep/ideale klant

Wie ben je eigenlijk? Met wat voor persoon kan ik zaken doen? Persoonlijkheid is iets waardevols. Je hebt verschillende soorten bedrijven in jouw branche, maar waarom kiezen ze juist wel of niet voor jou? Persoonlijkheid kan daar een doorslaggevende factor voor zijn. 

Laat zien wie er werken in het bedrijf. Wie doet de inkoop en waarom doet diegene dat? Stel die persoon voor in een vlog. Zo kun je de persoon en het bedrijf in het zonnetje zetten. 

Je weet nu wat voor soorten video’s je kunt maken. Maar ja wat voor vlog camera moet je dan gebruiken? Ga je voor een spiegelreflex of een systeemcamera en van welk merk? 

Zakelijk vloggen en camera’s:

Je krijgt alles te weten over vlog camera’s. Zo beantwoorden wij onder andere de vragen:

 • Waar moet een zakelijke vlog camera aan voldoen
 • Wat kost een vlog camera?
 • Wat is de beste budget vlog camera

Waar moet een vlog camera aan voldoen?

Als je wilt zakelijk vloggen is het belangrijk dat je naast goede audio ook goede video hebt. Een goede vlog camera is dan ook belangrijk. 

Een vlog camera moet voldoen aan de volgende standaarden:

 • Goede en snelle focus
 • Goede kwaliteit video (1080p of hoger)
 • Minimaal 24fps per seconde kunnen filmen
 • AUX-poort om een microfoon te koppelen
 • Een scherm dat kan draaien zodat jij jezelf kunt zien als je filmt

De ideale vlog camera voldoet aan de bovenstaande punten. Het is belangrijk dat je een camera hebt die minimaal 1080p kan filmen omdat dit de minimale standaard is voor videokwaliteit vandaag de dag. 4K kwaliteit is uiteraard beter, maar 1080p is zeker niet slecht. 

Wat  kost een vlog camera?

Een vlog camera heb je al voor ongeveer 250 euro bij Bol. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Ik raad je aan om een budget te nemen voor je camera plus eventuele extra’s. Voor nog geen 300-350 euro kan je echt een leuke vlog camera set-up hebben. 

Beste budget vlog camera met microfoon: Sony DSC-WX500

Als je een goedkope vlog camera wilt, dan raad ik je aan om de Sony DSC-WX500 te kopen. Het was mijn eerste vlog camera waarmee ik video’s hebt gemaakt. Ik bespaar je het YouTube kanaal 😉

De Sony DSC-WX500 is één van de goedkoopste vlog camera’s die je kunt kopen, en een goede kwaliteit video en audio heeft. Voor nog geen 250 euro heb je een camera waar je de volgende jaren nog mee vooruit kunt. 

De vlog camera heeft bijna alles wat wij in de checklist hebben staan. Helaas heeft de camera geen microfoon poort, maar gelukkig heb je al een goed ingebouwde microfoon. 

De DSC-WX500 is de beste budget camera tot 250 euro. Als je meer wilt weten over de Sony DSC-WX500, dan kun je op de onderstaande knop klikken. 

Waar kan je een vlog camera kopen?

Ik vind zelf Bol altijd erg fijn om mijn aankopen te doen. Je ziet tientallen reviews, duidelijke foto’s en een rijkgevulde beschrijving van het product. Ik raad je aan om de reviews te lezen om erachter te komen of één van de camera’s wat voor jou is. 

De Sony DSC-WX500 heeft bijvoorbeeld 46 reviews en 4 sterren. Zo weet je dat het een goede vlog camera is die ook nog leuke foto’s kunt maken. Dat vind ik echt de kracht van een Bol. 

Beste vlog camera per merk

Je kent het wel. De Apple vs Samsung is ook onder de camera’s. De twee bekendste merken zijn Canon en Sony camera’s. Ik ben zelf een Canon fanboy omdat de focus van hun camera’s erg goed zijn voor vloggers. Zo volgt de camera jouw gezicht automatisch als je vlogt. Zo hoef je nooit te kijken of te twijfelen of je wel een goede focus hebt. Lees de reviews maar 😉

Canon staat ook bekend om hun kleur. De kleuren die zij hebben zijn heel erg accuraat. Ook is het merk betrouwbaar en heb je leuke betaalbare modellen. 

Beste vlog camera Canon

De best betaalbare vlog camera is de Canon M50. Dit is ook de camera die ik momenteel zelf ook bezit. Het is een fijne systeemcamera die bij de eerder genoemde checklist overal een vinkje kunt zetten. 

De camera wordt vaak verkocht met de 15-45mm kitlens, cameratas en een sd-kaart voor 620 euro. 

Beste vlog camera Sony

De Sony DSC-RX100 VI is de meest compacte vlog camera. Je kunt het zien als de grotere broer van de W500 die ik eerder noemde. Het is de grotere broer en kost dus ook 4 keer zoveel. Ik zou zelf voor de WX500 gaan als ik een sony vlogcamera moet kiezen, maar mijn inner geek verlangt wel meer naar de RX100 VI. 

Als je wel graag een RX100 wilt hebben, dan zou je kunnen kijken naar een oudere generatie. Dat scheelt je zo tot 600 euro. Je hebt dan wel een ouder model, maar het is wel stukken goedkoper. Je kunt op het productnaam klikken om meer te lezen over de camera. 

RX100 VI (zesde generatie) – 1049 euro

RX100 V (vijfde generatie) – 809 euro

RX100 III (derde generatie) – 479 euro

Als ik de RX100 zou kopen, dan raad ik je deze generatie aan. Het is een betaalbare vlog camera tot 500 euro, die niet gelijk de bank leeg trekt. De nieuwere generaties zijn beter, maar het is geen wereld van verschil. De derde generatie is net zo goed om mee te vloggen als de nieuwste variant. 

Alles over microfoons voor vloggen:

Een goede microfoon is belangrijk. Beide Sony camera’s hebben beide een goede ingebouwde microfoon. Helaas heeft de Canon M50 een minder goede microfoon (maar zeker niet slecht). Toch raad ik je voor de Canon M50 en andere systeem- en spiegelreflex- camera’s die een aux poort hebben toch een andere microfoon aan. 

De kwaliteit van je audio is erg belangrijk, en met een microfoon van nog geen 60 euro kun jij een groot verschil maken. Je audio wordt beter en je kunt zelfs vloggen als het waait. Zelfs op het strand kun jij goede opnames maken. 

De beste microfoon voor vlogs

De Rode VideoMicro is de beste microfoon voor nog net geen 6-tientjes. Het is een kleine shotgun microfoon waarbij je geen batterij nodig hebt. De power krijgt de VideoMicro uit de AUX-poort van de camera. Bij de microfoon krijg je ook een pop/windfilter erbij. Zo kun jij gelijk beginnen met het maken van zakelijke video’s en vlogs voor jouw YouTube kanaal en website. 

Alles over een vlog bewerken:

De volgende vragen worden beantwoord:

 • Hoe bewerk ik een vlog?
 • Wat is de best betaalde videobewerking software?
 • Wat is de beste gratis software om video’s mee te bewerken?

Hoe bewerk ik een vlog?

Je hebt verschillende soorten programma’s waarmee je video’s kunt bewerken. Je hebt ook verschillende soorten apps waarmee je een video kunt bewerken. Zo heb je bijvoorbeeld Luma Fusion voor ipads. Zo heb ik een keer een Sinterklaas filmpje bewerkt op mijn ipad en het was nog leuk om te doen ook. Je hoeft niet per se met een koptelefoon op en een veel te dure computer om een video te editen. Natuurlijk is het wel ideaal als je het hebt, maar met een ipad kom je er ook.  

Als jouw content goed is, hoef je niet per se een ‘’epische’’ vlog ervan te maken. De kwaliteit van de content is belangrijker, dan hoe mooi iets er uit ziet. Het mooier maken van je vlogs leer je ook met de tijd. Ook word je steeds sneller in het bewerken van video’s. 

De video die ik had bewerkt had in totaal zo’n 4 uur aan videomateriaal en werd uiteindelijk een video van 3 minuten. Ik heb er een avondje (3 uur) over gedaan om het filmpje van begin tot eind te maken. Hoe vaker je iets gebruikt, hoe beter je er in wordt. Geef jezelf dan ook wat tijd om het te leren. Ik bewerk al 5+ jaar video’s over allerlei soorten onderwerpen. Ik ben zeker geen pro, maar ik heb wel een goede basis. Ook bewerk ik niet wekelijks meer video’s. Jij wordt binnen een mum van tijd nog beter en sneller dan ik als je er vaker mee bezig bent. Als je het echt niet ziet zitten kun je ook het bewerken van video’s uitbesteden.

Beste betaalde software om video’s mee te bewerken

Luma Fusion voor Apple en Adobe premiere zijn de beste betaalde tools om je video mee te bewerken. Luma Fusion is een veel gebruikte app op ipads. Luma Fusion kost je eenmalig zo’n 20 euro. Adobe Premiere is wel een stuk duurder, maar heb je ook veel meer programma’s van en kun je uiteraard ook zakelijk afschrijven. Adobe software zijn onder andere bekend van Photoshop, Lightroom en Indesign. Zo kun je jouw huidige pakket ook uitbreiden als je nu een kleiner pakket hebt. Wil je alleen première pro? Klik dan op Adobe Première Pro om er meer over te lezen. 

Beste gratis software om video’s mee te bewerken

VivaCut is een goede voor Android gebruikers. Als je gratis video’s wilt bewerken op je macbook of ipad raad ik je de gratis software van Apple aan. Als je gratis een video wilt bewerken op een windows laptop of computer raad ik je DaVinci Resolve aan. Het lijkt een erg lastige tool, maar na een paar YouTube video’s wordt het je al een stuk duidelijker.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *